Høsthilsen 2014

Til tross for at september har gitt oss sol og sommervarme, begynner tegnene på høst å komme. Vi bor uten tvil i et land med årstider, en syklus vi ser komme og gå. I fjor fikk vi en gjest fra Uganda før løvet hadde kommet på trærne. Han lurte på hvorfor alle trærne var døde. Den undringen er et strålende eksempel på hvordan vi alle forstår verden rundt oss ut fra kunnskapen og erfaringene vi har med oss.

Med dette i mente var det kjekt å ønske sykepleier Justine og sosialarbeider Robert velkommen til Bergen midt i august. Det ble 10 intense og spennende dager! Programmet var lagt opp slik at det skulle være faglig spennende for dem, at de ble kjent med vårt arbeid her i Norge og at vi hadde anledning til å drøfte videre arbeid på Nyenga. Takk til alle som bidro til å gjøre oppholdet deres så fylt med inntykk fra helsevesenet, sosialt arbeid, skole og vanlig familieliv. Deres refleksjon var at vi må være glad i landet vårt siden vi snakker pent om det og tar godt vare på det. “It is so clean and organized.”

På Nyenga er hverdagen tilbake etter skoleferie i slutten av august. Hverdagsundre forekommer hele tiden: En av purkene har fått 7 grisunger og den andre skal føde i disse dager. En gekko kortsluttet det elektriske anlegget vårt (grrrr). Når solcellepanelet samler stråler som det skal og vi har strøm, pumpes det vann til tanken på hjemmet. Herlig med alt som fungerer! Joseph skal opp til avsluttende grunnskoleeksamen i november, og drømmer om å ta ungdomsskolen på boardingschool slik store-Bena gjør. Sara på 17 år, som ikke har forutsetninger for å gjøre det så godt akademisk, gjør sine store, personlige framskritt. Hun er betrodd oppgaver i forbindelse med utdeling av mat på skolen, en oppgave hun gjør med stolthet! Apropos hverdagsundre: Barna er friske, glade – og innimellom herlige rakkerunger! På fritiden er de fremdeles ivrige i produksjonen av armbånd som “firmaet” deres, Live in Peace Company, selger. I sin sommerferie i januar vil de ha tjent nok til å reise til dyrehagen i Entebbe. Det blir en happening! For dette og så mye, mye mer har myndighetene gitt oss anerkjennelse i form av NGO-sertifikat (driftsgodkjenning) for 5 nye år.

Det er godt å se framskritt og gode resultater av arbeidet vårt. Dette året har vi spesielt vektlagt grunnleggende lese-, skrive- og regneopplæring på skolen. Vi ser at det har effekt, f.eks. ved at flere har knekket lesekoden. Det har inspirert oss til videre systematisk arbeid med kompetanseheving blant lærerne. Stiftelsen har spennende ideer på gang som vi vil fortelle mer om når de er blitt mer konkrete. Som del av realiseringen av tusenårsmålene har andelen barn i verden som går på skole øket kraftig. Nå diskuteres innholdet i de nye skolene. Spørsmålet er om barna lærer det de trenger å kunne i livene sine ved å gå på skolen, eller om nivået på undervisningen er så lav at de ville hatt større utbytte av å følge foreldrene i deres virke. Denne diskusjonen minner oss om at vi trenger en høy bevissthet om hva vi holder på med.

Gode samtaler og innspill fra gjester på Nyenga hjelper oss videre, for ikke å snakke om arbeid som legges ned før, under og etter oppholdet. Stiftelsen er takknemlig for alle som lar seg inspirere på ulikt vis! De siste månedene har noen malt spisesalen, jobbet som lesetrener på skolen, vervet nye støttemedlemmer og mye mer. Ivrige Inger kurset igjen lærerne ved terminstart, denne gangen med hjelp fra Bikko Langlo. Summen av mange bidrag blir stor aktivitet. Arkitekt Rannveig ferdigstiller i disse dager tegningene til 3. byggetrinn på skolen. Foreldrene hennes, Anne Lise og Jostein Landrø, blir fra slutten av måneden frivillige medarbeidere. Som pensjonert lærer skal hun bidra på skolen (andre lærere som lar seg friste?) og han skal dele av allsidige erfaring, bl.a. ved å følge opp skolebyggingen.

Arbeidet med neste års Nyenga kalender har startet. Kjenner du til firma som har lyst å bidra med kjøp av logoplass, så takker vi for formidling av kontakt. Julemarkedet i år går av stabelen på Møhlenpris 13-14. desember, og vi er på plass med juletresalg fra torsdag 12. på samme sted. Vi håper å se flest mulig av dere! Nærmere informasjon vil komme på hjemmesiden vår www.nyenga.no og på facebooksiden Nyenga childrens home. Hvis du “liker” siden, får du tilsendt informasjon.

Hilsen fra styret
Anne-Mette Tjønn Hansen, Anne Grete Kjørrefjord, Kathryn Bousman, Fredrik Harloff og Per Kristian Erdal

, , , , , , ,

Leave a Reply