Påsken 2012

Vår i Norge, regntiden er kommet til Nyenga! I løpet av den tørre, varme perioden rundt nyttår klargjøres markene for ny avling. Når regnbygene har vætet jorden, blir det ekstra aktivitet i nabolaget. Da er det tid for å så! De som er først ute har størst mulighet til å få avlingen sin på markedet mens prisene ennå er høye. Et nytt produkt på bruket vårt er produksjon av sopp – helt uavhengig av forholdene utendørs. Soppen vokser hurtig på bomulls-baller som henger i et mørkt skur. Med riktig vanning gror de raskt og gir god inntjening. Nå høstes og spises søtpoteter – altså er det slike poteter på menyen morgen, middag og kveld! Dessuten er det sesong for hvite maur. Ristet skal de være en delikatesse…

Denne våren bor en familie på tre fra Bergen i Anne-huset. Luna, 5 år, går i barnehagen på Nyenga og er blitt god venn med barna i nabolaget. Innimellom synes hun det er slitsomt å skille seg så mye ut i forhold til dem hun er sammen med. En dag i påsken ble det forsøkt løst med en kullbit! Mamma-Luna og pappa-Luna som Henriette og Kaje kalles, filmer og tester ut lure ideer i nabolaget. Bl.a. å koke ved hjelp av solstråler, svarte panner og sølvfolie. Det fungerer, er billig og ikke minst energibesparende!

Kaje har også startet bygdekino. Hver fredag kveld er det gratis filmfremvisning på et stort lerret utenfor helsesenteret.

I slutten av januar flyttet fem nye barn inn: Brødrene Davis og Regan, Eliah, Martha (hun kalles Marita) og Noru. Alderen er uviss, men Davis, Eliah og Martha er begynt i 1.klasse sammen med store- og lille John og Oliver. Skolen har fått ny rektor, og med ham starter skolen tidligere enn før. Nå går 14 stykker av gårde i grønne uniformer kl 6.30 om morgenen. Solen kommer opp over åsen mens de går. Store Bena begynner å gå med de andre, men blir kjørt deler av veien på motorsykkel. Hun kan nå gå og løpe uten krykker! Hun går i avgangsklasse, dvs 7. trinn. I oktober er det eksamen, og pugging for å gjøre det best mulig for å komme videre på de beste skolene, har begynt. Hun har 11 timers skoledag + halv dag om lørdagen! I påsken fikk skolen et nytt, delvis brukt dataanlegg fra gode hjelpere i Norge.                       Skolen fikk også kladdebøker og blyanter, kjøpt inn fra skolebarn i Norge. Stor stas og stor glede! – og muligheter for å bedre undervisningen!

Ny skole på gang.

I samarbeid med landsbybefolkningen i de to nabolandsbyene Kabizzzi og Wanquale er vi i gang med å bygge ny barneskole av bedre kvalitet både på bygning og pedagogisk innhold.

Vi har kjøpt nabotomten på Nyenga for å bygge egen skole i landsbyen. Planleggingen er i gang, bl.a. med hjelp fra Lions club Norge sin lokalt ansatte i Kampala. Han har erfaring med å bygge skoler i nord-Uganda. Planen er å få åpnet den nye skolen ved neste års skolestart, dvs i månedsskiftet januar/februar 2013! Vi synes det er viktig å prøve å få de som bor i området delaktig og ansvarliggjorte i det utviklingsarbeidet som foregår i deres nærmiljø. Derfor har styrer Ruth hatt landsbymøter i de to nabolandsbyene Kabizzi og Wanquale. De møttes nylig til felles møte.

Kvinnene holdt seg underdanig utenfor det åpne møtelokalet.

Mange spørsmål ble stilt, men møtet endte med å lage komiteer som skal samle inn kr 25,- pr familie som bidrag til byggingen. Det er en stor sum for de fleste i området, og det er vanlig å komme med ca 1 kr om gangen til kassereren. Skepsisen er mindre nå enn da helsesenteret skulle bygges. Innbyggerne viser til at vi har levert det vi sa vi skulle gjøre ved sist bygging.

Her hjemme er det stor aktivitet i løpet av hele året på skolene som støtter oss. Noen har sine prosjekter knyttet til julen. Før påske hadde Sædalen skole sin aksjon der elevene hadde leksefri for å jobbe eller på annen måte samle inn penger til støtte for Nyenga. De var veldig flinke, og fikk et stort oppslag om innsatsen sin i BA (avis i Bergen) Den avisartikkelen med bilde av alle elevene er tatt med til Nyenga, og skal henge i glass og ramme på den nye skolen. Nå i slutten av april skal Fridalen skole ha tilsvarende aksjon. Ryktene sier at elevene er klare til å sette i gang, og de har et formidabelt resultat fra i fjor å leve opp til J. Takk til alle sammen + foreldre og ansatte bak! En gruppe jobber pt sammen med «It’s learning» for å lage en læringsportal for grunnskoleelever, i første omgang på være støtteskoler. Ta kontakt hvis du vil være med på utviklingsarbeidet!

Det er store prosjekter vi har satt i gang på Nyenga, og noen trinn har krevd og vil kreve store investeringskostnader. Driften er heller ikke helt gratis, selv om vår krone rekker langt i Uganda. Men det er godt å se at de tiltakene vi har satt i gang er med å bedre hverdagen til svært mange! Aktiviteten på Nyenga er gode arbeidsplasser. De 22 barna som bor der er friske, glade og utvikler seg fint. Dere skulle vært med rundt leirbålet på påskeaften med leker, dans, sang, kylling og en flaske brus! Lille Paulina danset også med bastskjørt og skikkelig afrikansk hoftevrikk!

Helsesenteret som ble åpnet i juli 2011, er anerkjent og får flere pasienter måned for måned. I tillegg til behandling drives også viktig forebyggende arbeid, bl.a. vaksinering. Vi er inkludert i det statlige vaksinasjonsprogrammet, og skal nå i april være med på massevaksinasjon for å slå tilbake en mesling- epidemi. Vi vet at liv er reddet og smerte lindret.

Laboratorieassistenten Nicodemus (Nico) påviser jevnlig malariaparasitter med mikroskop fra Haukeland universitetssykehus. Malaria behandles med gode resultater med intravenøs antibiotika.

Vår sosialarbeider Robert gjør også en flott innsats for å bedre livsvilkårene for utsatte familier. Denne gangen er det en stolt åttebarns far som representerer denne gruppen. Han har fått råd, veiledning og et lån på 250,- kr. som han brukte til å kjøpe fem vaskebaljer med tørket silverfish for, en ca fem cm liten fisk som er næringsrik og lett å selge. Nå kjøper han åtte baljer hver gang, har opparbeidet en kundekrets han sykler rundt til og tjener ca 10 kr pr balje han selger. Mesteparten av lånet er tilbakebetalt, seks av barna går nå på skole, han har leiet land hvor han dyrker ris og planene er klare for å bygge mursteinshus til familien i stedet for jordhytte. Gjett om han var stolt!

Med dette ønsker vi alle våre gode støttespillere en god vår og sommer! Dere treffer oss på nyenga.no og/eller på facebook-gruppen Nyenga Childrens Home.

, , , , ,

Leave a Reply