Nabolaget

Nyenga sentrum, bestående av noen boder og små butikker som selger alt mulig, ligger omtrent 4 km fra barnehjemmet. Sentrum og barnehjemmet blir knyttet sammen av en stor, støvete grusvei. Bilene som kjører her kommer i en susende fart og etterlater en stor, rød støvsky etter dem. Når regntiden kommer blir veien gjørmete i stedet for støvete. Da oppstår det også dammer som løser opp veien og gjør den så humpete som den er. Det er asfalterte veier rundt omkring i Uganda, men ettersom Nyenga ligger utpå landet er det grusvei her. Veien fra Nyenga sentrum fortsetter mot Viktoriasjøen.

Nyenga Children’s Home ligger i et grønt og frodig området. Nedenfor barnehjemmet er naturen preget av våtmark. På alle kanter blir naturen tatt i bruk. Det er sukkerrørsåkrer, vaniljeskoger, maisplanter, bønner, bananpalmer, osv. Det er slik folk får mat. Her tar man ikke turen til et supermarked, nei!

Barnehjemmet ligger i en liten landsby som heter Kabizzi. I Kabizzi er det rundt 80 husstander. Disse naboene våre bor i hus som er ganske vanlig for den gjennomsnittlige uganderen: i jordhytter. De fleste har en gårdsplass utenfor huset og en åkerlapp i nærheten. Gårdsplassen holdes ren og ryddig. Den støvete bakken kostes gjerne flere ganger til dagen. Noen har til og med plantet blomster i bed. Uganderne liker at det ser pent og ordentlig ut! Ved å holde det rent og koste bort dødt løv holder de også bort uønskede dyr som slanger.

Husene er som regel laget av jord. Jorden her er veldig leirete. Den blandes med vann og legges rundt et skjelett av pinner. Når det stivner har du en ferdig husvegg! Det er også flere som har mursteinshus. Til dette brukes den samme leirete jorden, men her brennes brikkene av leire. Disse husene er tåler mer av vær og vind. Noen av husene har stråtak, mens andre har blikktak. Noen hus har vinduer, mens andre har bare en åpning i veggen, dekket av et tøystykke som fungerer som dør. Her er det flere variasjoner!

Hver husstand har sin egen åkerlapp der de dyrker den maten de selv skal spise. Disse åkerlappene er ikke store, men krever mye arbeid. Alt blir gjort manuelt. Noen har en annen jobb som kan gi familien litt inntekt. Dette kan for eksempel være å selge noe av det de dyrker, starte en liten sjappe som selger alt mulig rart eller selge hjemmelagede tepper eller kurver. En av barnehjemmets naboer lager murstein som han selger. Til dette bruker han jorden på sin egen tomt, blander dette med vann og brenner mursteinene. Det er hardt arbeid for litt inntekt. Likevel gjør han dette med stolthet! Mellom husstandene i nabolaget finner vi også større åkrer som dyrker én sort beregnet til salg.

Alle i landsbyen bruker en av de tre kildene hvor det strømmer ut vann. Barnehjemmet ligger omtrent midt mellom to av kildene, mens den tredje kilden ligger i forbindelse med New Horizon School. Naboer møtes når de henter vann og flere tar gjerne klesvasken sin her. Det er her de får vannet de drikker, skal bruke til matlaging eller bruke til vask hjemme.

Bak barnehjemmet går også Ugandas eneste toglinje. Her går et godstog et par ganger i døgnet. Området rundt togskinnene blir ellers brukt som beiteområdet for geiter for her gror det gress!

Leave a Reply