Hverdagsliv

Nyenga Children’s Home er for øyeblikket hjem til 22 barn. For disse barna er barnehjemmet utgangspunkt for deres hverdag.

Bygningene
Nyenga Children’s Home består av 4 bygninger. Et felleshus, et guttehus, et jentehus og et lager. Felleshuset som ligger mellom gutte- og jentehuset består av et oppholdsrom, et kjøkken og et lagerrom til kjøkkenet. Det meste av maten lages på kjøkkenet, men et utekjøkken vis á vis kjøkkenet blir også hyppig brukt. Utenfor felleshuset er en fin platting hvor barna gjerne leker.

Jente- og guttehuset er der barna sover. Her er to soverom med køyesenger til barna i hvert hus. Det er også et soverom til en voksen caretaker, slik at barna ikke er alene. I disse husene er det også en klesskap, dusj, do og noen vasker. Selv om det er do her, brukes utedoen som ligger bak guttehuset.

Lageret ligger bak gutte- og felleshuset. Dette brukes til å oppbevare klær, leker, redskaper til jordbruket, og lignende.

Skole, leking og plikter
Så hvordan er hverdagen for barna som bor her? De eldste barna går på skole mandag til fredag. De står opp tidlig om morgenen. Noen ganger må sengetøyet vaskes, de må gjøre seg klar til skolen, ta på skoleuniformen og spise frokost. Så bærer det av sted til en ny skoledag.

Noen av barna er tidlig ferdig på skolen og kommer hjem til lunsj. Da blir det som regel servert en rett bestående av poscho og bønner. Poscho er laget av maismel, blandet med vann. Dette ligner på potetmos, men har en stivere konsistens og smaker ikke like mye.

Mellom lunsj og middag er det både tid for å leke, men det er også plikter som må gjøres. Dette kan for eksempel være å ta oppvasken etter lunsj, hjelpe til på åkeren eller vaske klær. Alle må vaske sin egen skoleuniform. Det forventes at uniformen er ren til en ny dag på skolen!

Ugandiske barn leker som andre barn. Lego tatt med fra Norge er populært! Ellers hopper de gjerne paradis eller strikk. På barnehjemmet er det et dissestativ og en sklie. Dette er også artig!

Barnehage
Nyenga Children’s Home har egen barnehage. Her deltar barn under skolealder fra både barnehjemmet og nabolaget. I barnehagen får barna enkel undervisning. De går igjennom alfabetet, tall, figurer, og lignende. Etter litt undervisning får de leke. Før alle går hjem blir barna servert et enkelt måltid bestående av en maismelgrøt. For mange av barna fra nabolaget er dette ganske viktig. Her får de i seg næring, mens de hjemme gjerne ikke hadde fått et lignende måltid.

Hva spiser vi?
Selv om vi både har peanøtter, te og maismel her i Norge, betyr ikke det at uganderne spiser samme mat som oss. Frokost er et relativt lett måltid; ofte en kopp med te og noen peanøtter eller lignende.

I Uganda er det vanlig å ha to hovedmåltid: lunsj og middag. Til gjengjeld består disse måltidene av store porsjoner. Lunsjen gir energi til en ny arbeidsøkt og middagen gir ny energi etter en lang arbeidsdag.

Lunsj på Nyenga er i ett-tiden og middag rundt kl. 19. Til middag serveres det samme som til lunsj. I hverdagene består lunsjen som regel av poscho og bønner. Som nevnt tidligere er poscho en stiv maismelblanding som ligner på potetmos. Poscho erstattes av søtpoteter dersom disse er høstet. Av og til serveres tilbehør som spinat, avocado eller peanøttsaus. Fisk serveres også. Da er det Tilapia eller silverfish som er tilberedt.

Ved spesielle anledninger liker uganderne å skeie ut med ekstra fin mat. Da slaktes gjerne en høne eller geit. Kjøttet stekes eller kokes (eller begge deler) og serveres med poteter, matooke; en stappe laget av bananer, og ris. Dette er godt! I den delen av Uganda hvor Nyenga befinner seg er de vanlige potetene vi har i Norge regnet som en delikatesse. De forbeholdes dermed til spesielle anledninger.

Leave a Reply