(Norwegian) Reisebrev fra Uganda

Sorry, this entry is only available in Norwegian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Av Signe M K Birks, Alva M Sjursen og Margrethe Heimdal.

Mot slutten av 2012 inviterte Nyenga-stiftelsen to elever og en lærer fra hver av støtteskolene Fridalen og Skeie, til å besøke Nyenga Childrens home i Uganda i vinterferien 2013. Der skulle vi i tillegg til å få se hvordan livet på barnehjemmet er, være med på åpningsfest for den nye skolen. Vi var alle tre glade for å være dem som fikk reise på vegne av Fridalen skole.

Før vi dro hadde vi et informasjonsmøte hvor vi fikk hilse på resten av reisefølget. Der fikk vi også mer informasjon om reisen, og vi så bilder fra barnehjemmet. Vi fikk vite at et klasserom skulle kalles opp etter skolen vår, og vi fikk i oppdrag å lage et skilt som kunne henges opp utenfor. Innsamling av sko og klær til barna, og utstyr til den nye skolen ble satt i gang. Fra Fridalen skole ble det kjøpt inn masse perler og strikk til å perle på. Klokker til klasserommene, blyanter, farger, viskelær, blyantspissere og sakser hadde vi også med som gaver fra skolen. Vi laget album med bilder fra Norge som vi ville vise, slik at de blant annet kunne få se hvor annerledes klimaet og årstidene er her. Å ta en rekke vaksiner var også noe som måtte til før vi kunne dra.

Lørdag 23. februar 2013: Vi møttes spente og forventningsfulle på Flesland kl. 05.00. I tillegg til oss seks fra Fridalen og Skeie, dro Anne-Mette og Magne fra stiftelsen Nyenga sammen med oss. Vi hadde med 12kg håndbagasje og to kolli a 23kg hver, hvorav langt over halvparten var gaver fra Norge. Ca. klokken 08.00 landet vi i Amsterdam. Der var vi i to timer, før vi satte kursen mot Uganda for alvor. Flyturen gikk fint, og vi fikk god tid til å bli kjent med hverandre i løpet av de mange timene på flyet.

Vi hadde nok en mellomlanding i Kigali (Rwanda), men da skulle vi bli sittende på flyet. Det var varmt og klamt, vi var begynt å bli trøtte, og sommerfuglene i magene våre var større enn noen gang. Heldigvis var det bare en time å fly videre derfra, før vi endelig landet i Entebbe, Uganda klokken 23.30. Det tok sin tid på flyplassen med kontroll av visum, pass, vaksinasjonskort og henting av all bagasjen. Dessverre viste det seg at det ene kolliet til Alva stod igjen i Amsterdam. Med dårlig nettverk, datamaskiner som ikke virket ordentlig, og gebrokken engelsk, tok det sin tid å melde bagasjen savnet. Heldigvis var det ikke langt til Peniel Beach Hotel, hvor vi skulle sove den første natten. Det var natt og mørkt, veldig mørkt, så vi fikk ikke sett Uganda i det hele tatt. Vel inne på hotellrommet var det masse mygg, og også noen firfisler som krøp rundt i taket. Vi pusset tenner, krøp oppi sengen under myggnettet, og sovnet med det samme.

Søndag 24. februar 2013: Vi våknet tidlig, og var spente på hva vi våknet til. Borte var mygg og firfisler, og inntrykket var med ett et helt annet. Vi tre var først oppe og fikk omvisning på området av en av de ansatte. Det var grønt, frodig og veldig fint. Til frokost spiste vi brød, eggerøre, pølser og bananer. Deretter var vi klare for å se oss mer rundt. Hotellet hadde en flott sandstrand ved Victoriasjøen. Her frarådes det imidlertid å bade pga farlige parasitter. Vi så på et gammelt fly fra operasjon Entebbe. Spennende! (http://no.wikipedia.org/wiki/Operasjon_Entebbe Her kan du lese mer om operasjon Entebbe, hvis du vil).

Klokken 12.00 kom Bumba for å hente oss. Han er sjåfør som barnehjemmet benytter seg av ved behov. Vi ble guidet hele veien fra Entebbe til Nyenga. Det tar ca. tre timer å kjøre dersom trafikken flyter fint, men med kyr i veiene og trafikkork tok turen nærmere fem timer. Vi hadde et lite stopp underveis i travle Kampala, Ugandas største by, for å ta ut penger og kjøpe vann. Vi stoppet også på et fruktmarked langs veien i regnskogen. Fruktselgere kom løpende og stakk frukt inn i vinduene på bilen. Det var en merkelig opplevelse! Vi ble sittende i bilen, mens Bomba kjøpte bananer, ananas, avocado og pasjonsfrukt for oss. Bananene var så gode at de ble spist som lunsj på veien.

Da vi nesten var fremme kjørte vi innom huset til Ruth, som er styreren på barnehjemmet. Vi fikk hilse på henne, mannen hennes og de to døtrene deres. Deretter var barnehjemmet neste stopp. Endelig! Vi ble møtt av mange nysgjerrige barn som ønsket oss velkommen. De virket like spente som oss. Det var rørende å se hvor glade de alle var for å se Anne-Mette igjen. Alle ville mer enn gjerne hjelpe oss med å bære inn bagasjen i det koselige gjestehuset, der vi skulle bo. Gjestehuset ligger mellom barnehjemmet og helsesenteret, og den nye skolen. Barna tok oss i hendene og ville vise oss hvor de bodde. Det var mye latter og glede på barnehjemmet, og vi kunne med en gang se tydelig at her har barna det godt! Mørket falt fort på, og det var tid for å si god natt. Vi så frem til å bli bedre kjent med barna neste dag.

Mandag 25. februar 2013: Vi spiste frokost i soloppgangen utenfor gjestehytten. Frokosten var medbrakt fra Norge, og bestod for det meste av knekkebrød, smøreost og fårepølse. Det smakte fortreffelig! Vi var sammen med barna på barnehjemmet store deler av dagen. De setter stor pris på besøk fra Norge. Vi var også en tur bortom New Horizon skolen. Den er kjempeflott, og det er utrolig kjekt å se at pengene vi har samlet inn er kommet til god nytte! I dag laget de kjøkkenhage i skolegården. Målet er å bli selvforsynt med grønnsaker. Vi hjalp til med å spa jord, så frø og bære vann. Deretter spiste vi lunsj sammen med elevene på skolen, velling, en slags suppe av maismel. Den smakte egentlig ingenting og så ut som lim.

Senere gikk vi tur i Nyenga landsby.  Mange av de 22 barna på barnehjemmet ble med oss og ettersom vi gikk hadde vi stadig flere av landsbyens barn med på turen også. De var nysgjerrige på oss «mzungu`er» som de kaller oss hvite. Alle vi møtte i landsbyen var svært smilende og imøtekommende til tross for lite mat og materielle goder. Noen bodde i jordhytter, andre i små hus. De fleste satt ute i tunene da vi kom forbi. Vi ble invitert inn i noen hus, og det var mange sterke inntrykk. Turen gikk også innom høvdingen i landsbyen. Han driver en liten landhandel, og hos ham kjøpte vi vann til alle barna. Vi fikk også se hvordan han hadde det i sitt hus. I dag spiste vi middag sammen med barna på barnehjemmet. På menyen stod posjo og bønner. Posjo er en slags stappe av maismel. Barna spiser med fingrene, men vi brukte bestikk. Porsjonene er solide, mer enn vi klarte å spise. Barna ble glade for å få dele det vi ikke klarer å spise. Det ble relativt tidlig mørkt om kveldene, og med mørket kom myggen.  Da måtte vi ta på oss klær som dekket mest mulig hud. Vi tok malariatabletter hver dag, og vi lå under myggnett om natten.

Tirsdag 26. februar 2013: Vi stod tidlig opp, ca. klokken 05.00. Etter frokost møtte vi Joseph, som er den eneste av barna på barnehjemmet som fremdeles går på Nyenga skolen. Vi ville gå sammen med ham den timen det tar å gå til skolen. Soloppgangen på skoleveien var nydelig, og det ble gradvis lysere og lettere å se hvor vi gikk. Turen gikk gjennom busk og kratt, på støvete landeveier, og gjennom små «landsbyer». Da vi kom frem til skolen så vi at elevene måtte komme før skolestart for å koste i klasserommene og på skolens område. Kostene laget de av greiner de plukket med seg på veien. Før skoledagens begynnelse stiller alltid alle elevene på skolen opp for felles bønn og sang ledet av rektor. I dag ble vi, gjestene fra Norge, ønsket velkommen med sang og fine ord. Også vi måtte synge en sang for dem, og presentere oss.

Vi var med i undervisningen på 3. trinn og på 6. trinn. Vi var også med da 1. trinn hadde gym ute. Det meste av undervisningen foregikk ved at elevene gjentok i kor det læreren sa, for deretter å kopiere det læreren skrev på tavlen i sine bøker. På 3. trinn fikk vi se at læreren mimet de engelske glosene for elevene, og da ble det mye latter. Det gjorde oss glade å se det. Det var mange barn i hver klasse, og de satt svært trangt. I Uganda får ikke barna begynne på neste klassetrinn før de har bestått eksamen. Derfor var det mange som måtte gå samme klassetrinn år etter år. På vei fra skolen kjøpte vi bananer av en kvinne som solgte i veikanten. Dem spiste vi som lunsj mens vi gikk langs veien. Bumba kom og møtte oss. Han kjørte oss til Jinja, den nærmeste byen, og den nest største byen i Uganda. Bumba tok oss med på det lokale markedet. Der var det svært folksomt, og mange spesielle lukter og inntrykk. Det ble også tid til litt shopping i Jinja, før vi spiste deilig middag på restaurant i byen. På veien tilbake til Nyenga kjørte vi innom en Boarding School hvor store Bena, en av jentene fra barnehjemmet, er begynt. Vi fikk bla se i en av sovesalene til jentene. Etasjesengene stod tett i tett. De fleste lå tre i høyden, noen fire. Alle personlige eiendeler har de i en liten blikkboks, som står i fotenden av sengen.

Onsdag 27.februar 2013: Dagen i dag har vi vært mye på «nye skolen». Her har barna god plass i klasserommene sammenlignet med på Nyenga skolen. Både på New Horizon skolen og på Nyenga skolen reiser alle elevene seg når det kommer gjester inn i klasserommet. De klapper og synger velkommen sang mens de står. Vi har tatt i bruk perlene vi hadde med fra Fridalen, og alle har fått perle armbånd og/eller smykke. Det var stor stas, og en ny opplevelse for mange. De trengte mye hjelp, men var svært fornøyd med det ferdige resultatet. Jungeltelegrafen gikk, og etter hvert kom barn som ikke er elever ved skolen for å lage armbånd også. I friminuttet lekte vi med barna. Vi hadde med hoppetau og svingtau, og det likte de. Vi spiste lunsj sammen med dem på skolen, posjo og bønner. De hadde ikke bestikk, så da måtte også vi spise med fingrene. Det smakte faktisk bedre da vi spiste med fingrene!

Torsdag 28. februar 2013: Vi vekket Signe med bursdagssang, for hun er 12 år i dag. Hurra! Ellers har dette vært den store dugnadsdagen. Siden det er åpningsfest for New Horizon skolen i morgen, har alle måttet hjelpe til med de siste forberedelsene. Det var undervisningsfri for skoleelevene, og innbyggerne i landsbyen har også bidratt. Noen har kommet med ved, noen har kommet med mat, noen har laget mat, noen sydde de siste skoleuniformene osv. Vi har plukket boss og kastet på bål, vi har kostet, laget sement og støpt. Signe spanderte god mat på alle på barnehjemmet i anledning bursdagen. Det er ikke hverdagskost med ris, poteter, kjøtt, grønnsaker, spaghetti og matåke (bananstappe), så det gikk ned på høykant. Vi laget også sjokoladekake. Nam-nam.

Fredag 1. mars 2013: Vi måtte tidlig opp for å pynte partyteltene til fest. Vår oppgave var å blåse opp ballonger, masse ballonger. Finstasen måtte på. Anne-Mette hadde til og med bunaden sin med fra Norge i anledning skoleåpningen. Hele landsbyen var invitert, 350 mennesker var ventet på festen, og dette skulle vi få være en del av. I over 30 varmegrader startet det hele med tog fra Nyenga landsbyen, ledet an av innleid janitsjar-korps. Etter korpset kom elevene ved New Horizon skolen i sine flotte, nye skoleuniformer, og til slutt kom stivpyntede beboere fra landsbyen.

Det var høytidelig åpning av skolen med omvisning, mange taler, snorklipping, underholdning og treplanting. Korpset innledet det hele med først å spille Uganda sin nasjonalsang, for så å fortsette med «Ja vi elsker». Som representanter for støtteskolene i Bergen ble vi hyllet som kongelige for vår hjelp. De visste ikke hva godt de kunne gjøre for å vise sin takknemmelighet. For oss var det stort å få være med på denne festen og høytideligheten. Elevene fra Norge underholdt med å dramatisere bukkene bruse på engelsk, Alva spilte fiolin, og lærerne holdt tale. Vi fikk overrakt hver sin tromme til Skeie og Fridalen som takk for hjelpen. Vi var også med å plante et tre for Skeie skole og et for Fridalen skole. Også i dag var det festmat, og til og med en brus til hver. Som avslutning på festen var det dans på skoleplassen i solsteiken. Vi fikk også trommekurs på de nye trommene våre. For en opplevelse, dette er en dag som aldri blir glemt!

Lørdag 2.mars 2013: I dag dro vi med mange av barna fra barnehjemmet på båttur på Victoriasjøen og Nilen. Vi fikk se «Source of the Nile», altså hvor Nilen har sitt utspring (Nilens kilde). I løpet av båtturen fikk vi også se mange aper, og mange forskjellige fuglearter. Vi spiste Tilapia fisk til lunsj på restaurant, og det smakte godt. Bumba kjørte oss til Bugali falls, så dette var virkelig dagen for å være turister. Vi avsluttet dagen med middag hos Fader Gotfred. I tillegg til å være katolsk prest liker han å lage mat, og driver med litt catering. Han laget ulike retter som vi fikk smake på. Vi var gode og mette da vi returnerte til Nyenga.

Søndag 3.mars 2013: Vi dro med alle barna fra barnehjemmet, og noen barn fra landsbyen til King Fisher. King Fisher er et lite badeland ikke så langt unna barnehjemmet. Barna storkoste seg i vann, og vi koste oss sammen med dem hele dagen. De setter tydelig pris på denne type opplevelser, på lik linje med barn i Norge. Det var kun tid til en lunsjpause. Da fikk alle filet av Tilapiafisk å spise, noe som falt i smak. Etter endt dag var det en trøtt og fornøyd gjeng som returnerte til barnehjemmet.

Mandag 4. mars 2013: Vår siste dag i Uganda. Vi gikk tur til en Boarding skole i nærheten. Var innom trange, slitte og fulle klasserom. De yngste barna på skolen er ikke mer enn tre år gamle, og vi kunne se flere som var sovnet i et klasserom med 95 elever. I sovesalen fikk vi nok et av de sterkeste inntrykkene på turen. Der var det virkelig trangt, med køyesenger tett i tett. Det luktet innestengt, mugg, svette og sterk urin. Et par barn som var syke denne dagen turnet rundt i overkøyene, men vi tviler på at de ble friskere av å være der inne. Ellers var vi mest mulig med barna på barnehjemmet i dag, foruten pakking.

Det var trist å ta farvel med alle de flotte barna som vi er blitt så glade i. Aller helst ville vi tatt dem med i koffertene hjem til Norge, men vi har sett at de har det godt på Nyenga Childrens home. Vi vet at vi kan hjelpe dem til en bedre hverdag gjennom vår støtte og hjelp fra Norge. Det nytter å hjelpe, og hjelpen kommer frem! Etter mange klemmer og med tårer i øynene kjørte vi avgårde med Bomba. Vi har alle et ønske om å kunne komme tilbake ved en senere anledning. Klokken 23.30. lettet flyet vårt fra Entebbe.

Tirsdag 5. mars 2013: Vi landet grytidlig i Amsterdam. Der var vi i fire timer før vi fløy hjem til Bergen og Norge, fulle av opplevelser og gode minner etter en fantastisk tur. Vi er takknemlige for at vi fikk være med på denne reisen. Tusen takk! God tur til lærere og elever fra Rolland og Sædalen som har reist nedover og skal være der nå i høstferien!

, , , , , ,

Leave a Reply