Useful links

Om Uganda

Hovedstad: Kampala

Språk: Engelsk er Ugandas offisielle språk. Det eksisterer derimot flere stammespråk, hvor Luganda er det språket som blir brukt mest i landet.

Religion: 85% Kristendom, 11% Islam, Hinduisme, Jødedom og andre religioner knyttet til stammene

Myntenhet: Ugandisk shilling, 1000USH = 2.24 NOK (27.11.11)

President: Yoweri Museveni

Befolkning: Anslått 36.6 millioner (Juni 2011)

Linker:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-14107906

http://www.lonelyplanet.com/uganda

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ug.html

Natur
Uganda ligger på ekvator. Landet ligger generelt i en høyde på 1000 m.o.h. og er relativt flatt. Sør-vest Uganda er derimot preget av fjell og fjellkjeder. Flere av disse er vulkanske! Ellers er det høye fjell også på landets grense til Kenya i øst. Ettersom disse fjellene er så høye oppstår det særegne ”habitat”, med spesielt store planter og egne dyre/fuglearter.

Landskapet i nord-øst er delvis ørken. Dette er den tørreste delen av Uganda. Ellers blir Uganda beskrevet som fruktbart og rikt med vann. Det er overraskende grønt!

25% av Ugandas overflateareal er vann. En av grunnene til dette er nok Viktoriasjøen. Uganda deler Viktoriasjøen med Tanzania og Kenya. Den offisielle kilden til Nilen finner vi ved Owen Falls like ved Jinja, Uganda som ligger på Viktoriasjøens bredder.

Selv om Uganda ligger på ekvator oppnås det ikke så høye temperaturer. Dette er pga. landets høyde over havet. Maximums temperaturene ligger mellom 20°C og 27°C, mens minimums temperaturen ligger mellom 12°C og 18°C. Helt i vest, på Rwenzori fjellene er det faktisk snø!

I Uganda er det ikke fire årstider som i Norge. Her er det regntid og tørketid to ganger i året. Regntiden pleier å være fra midten av september til november og fra mars til mai. Vest i landet og ved Viktoriasjøen kan det likevel regne selv om det ikke er regntid. Uganderne merker den globale oppvarmingen på at regntiden blir kortere og kommer seinere enn før.

 

Dyreliv
Det er ti nasjonalparker i Uganda. De forskjellige nasjonalparkenes beliggenhet har betydning for hvilke dyr som kan sees der. Bwindi impenetrable national park for eksempel, som er i et skogsområde, har fjellgorillaer og skogsfugler som hovedattraksjon, mens Queen Elizabeth i et savannelandskap har store dyr, sjimpanser og over 600 fuglearter som hovedattraksjon.

I nasjonalparker som Queen Elizabeth og Murchison Falls kan man se dyr som løver, elefanter, bøfler, sjiraffer og i noen tilfeller leoparder.

Det er 342 arter pattedyr i Uganda. Noen av disse er gorillaer, andre apekatter, geparder, hyener, forskjellige typer antiloper, neshorn, flodhester, vortesvin og sebraer, i tillegg til de dyrene nevnt tidligere.

Uganda er også kjent blant fuglekikkere som et attraktivt sted å se fugler. Det er både pga. mange spesielle arter samtidig som det er lett tilgang til fuglerike områder. Ugandas beliggenhet mellom øst-Afrikas savannelandskap, vest-Afrikas regnskoger og semi-ørkenen i nord gjør at man finner et spesielt utvalg av fugler her.

Det er også krokodiller, slanger, øgler og skilpadder i Uganda. Krokodillene sees for det meste i nasjonalparker. Slangene er generelt sjenert og blir dermed ikke observert så ofte. Det finnes noen øgler, monitor lizards, som kan bli nokså store og forveksles med små krokodiller. Disse er likevel ikke farlig for mennesker. Det er også noen små øgler som er velig lys i fargen, på grensen til gjennomsiktig. Disse små geckoene er vanlig i hus og hytter og livnærer seg av insekter.

Dyrene nevnt over er for det meste sett i nasjonalparkene og andre dyre- eller naturreservat. Det er ikke slik at en løve plutselig kan komme inn på tunet på Nyenga Children’s Home. Det er mer sannsynlig at besøkende fra Norge har sett en sjiraff enn at de som jobber og bor på barnehjemmet har sett en sjiraff.

Det er likevel ville dyr som lever i området rundt barnehjemmet. Det er for eksempel veldig vanlig med de små, lyse geckoene nevnt over. Disse kommer frem om kvelden når det blir mørkt og insektene svermer rundt en evt. lyskilde. Om kvelden kommer også flaggermusene frem. Det er noen større øgler, kanskje på størrelse med en underarm, som kan sees liggende i solen på dagen. Med en gang man nærmer seg dem skvetter de vekk. Det er også apekatter på Nyenga. Apekattene nærmer seg ikke mennesker, men kan bli et problem i søtpotetåkeren hvor de spiser av plantene. Det er også slanger i området, men disse er sjenerte mot mennesker.

Informasjon hentet fra denne boken:

http://www.bradtguides.com/Book/221/Uganda.html

Ambassade
Norsk ambassade i Uganda: http://www.norway.go.ug/

Ugandisk ambassade i Norden: http://www.ugandaembassy.dk/

Reisetips

  • Kontakt et vaksinasjonskontor i god tid før avreise. Noen vaksiner må tas en viss tid før turen.
  • Det er en viss kleskode i Uganda. Dette gjelder spesielt for kvinner hvor man bør ha skjørt eller shorts som dekker knærne. Det er uanstendig for en kvinne å vise knærne, men dette gjelder ikke for barn.
  • Det blir kaldt etter solnedgang. Da er det godt å ta på seg en bukse og genser. I noen deler av Uganda kan det også være kjølig om dagen.
  • Husk malariatabletter (info om dette fra vaksinasjonskontoret), klær som dekker huden slik at du unngår å bli stukket og myggspray til hud som ikke er dekket av klær. De fleste hoteller har myggnett til sengene.
  • Du får visa til Uganda når du lander på flyplassen i Entebbe. Det koster 50 USD som du må betale kontant. Disse sedlene bør være av nyere årgang.
  • KLM flyr fra Norge til Entebbe, Uganda, via Amsterdam.
  • Reisehåndbøker som Lonely planets bok for Øst Afrika eller forlaget Bradt sin reisebok for Uganda kan være nyttige både før og under et opphold i Uganda.
  • Uganda ligger i tidssonen foran oss.

Linker:

http://www.visituganda.com/

http://www.queenelizabethnationalpark.com/

http://www.murchisonfallsnationalpark.com/

http://www.intoafricasafaris.net/

http://coinmill.com/UGX_calculator.html#UGX=1000

http://www.ugandanationalparks.com/

Leave a Reply