Sheila – en kjemper

P1090269Dette er Sheila, en 9 år gammel jente som bor i Nyenga Children’s Homes nabolag. Da Sheila var 7 år merket hun at beina hennes begynte å svikte. Hun snublet, klarte ikke å gå ordentlig. Da hun ikke klarte å komme seg til skolen ble hun liggende hjemme hele dagen. Sheila ble helt lam i beina. Hun mistet følelsen i beina og kontrollen over blæren.

Moren til Sheila var sikker på at datteren var besatt av onde ånder eller heksekraft. Hun forlot Sheila og resten av familien. Faren visste ikke hva han skulle gjøre. Han fikk seg en ny kone og Sheila ble forsømt.

En av landsbybeboerne fant Sheila liggende hjemme med feber. Hun var veldig syk. Naboen tok henne med til helsesenteret på Nyenga. Hun hadde malaria og fikk behandling for dette. De ansatte på helsesenteret skjønte raskt at de ikke var i stand til å gjøre noe med Sheilas lammelser. Det var ikke malaria som gjorde at hun var lam i beina.

20170129_124903Nyenga tilbød å bistå i utredningen og behandlingen av Sheila på den betingelsen av at Sheilas far skulle ta seg av sin egen datter. På sykehuset i Kampala kom legene frem til at hun hadde spinal tuberkulose.

Tuberkulose rammer oftest lungene, men kan også ramme andre steder i kroppen. Hos Sheila sitter infeksjonen i ryggraden. Legene ønsket å operere henne, men ettersom infeksjonen var så omfattende måtte hun begynne på medisiner først.

Medisinene Sheila fikk virket! Følelsen kom tilbake i beina og førligheten ble bedre. Hun klarte å ake seg til toalettet og fikk kontroll over blæren igjen. Ved hjelp av en krykke og litt støtte klarte hun å dra seg opp til å stå på beina. Denne fremgangen var bedre enn legene hadde forventet. De bestemte derfor at hun skulle fortsette med medisiner fram til juli 2017. Hun følges jevnlig opp, og en operasjon er foreløpig satt på vent.

 20170129_111411

Etter to år med sykdom, kan Sheila nå gå uten krykker. I slutten av januar var det stor feiring i kirken der Sheila har gått på søndagskole og i februar begynte hun i første klasse. En stolt pappa fulgte datteren sin til skolen på Nyenga.

IMG_0220