Påskehilsen fra Nyenga

Vi er kommet til uken før påske. Om det er dårlig med snø for påskeskiturer hjemme i Norge, så kan vi melde om sol og 30 grader hos oss. Regntiden har heldigvis kommet – den var etterlengtet. Det har vært svært lite nedbør siden tidlig på høsten i fjor. Akkurat nå betyr det at matvareprisene er uvanlig høye. Det igjen betyr at de som har lite fra før, rammes ekstra hardt. I regntiden er det tid for å så. Overalt er folk ute på jordlappene sine med hakke for å plante mais, bønner, søtpoteter og ulike typer av grønnsaker. Slik er det også her på barnehjemmet. Regntiden betyr stort sett noen kraftige regnbyger – særlig om natten, men det skinner opp igjen på formiddagen. Vi har hatt et par kraftige tropiske stormer, og dem har det vært fart i! Neste morgen lå kurvmøblene i en haug bortenfor huset, og banantrær var rykket opp med rot. En nabo fikk endeveggen på huset sitt blåst inn. Etter å ha bodd her noen måneder skjønner vi hvorfor ingen andre hus enn vårt har vinduer uten glass på østveggen. Den erkjennelsen har kostet oss å tørke opp noen liter med regnvann!

Det foregår mye spennende her for tiden! Forrige uke ble storfamilien utvidet med 500 små Tilapia fiskeyngel i vår nylagde fiskedam. Det var en stor dag, og vi overvar ”sjøsettingen” fra sidelinjen. Denne uken legges det tak på helsesenteret samtidig som det settes inn vinduer. Offisiell åpning vil finne sted 8. juli med prinsesse Paulina av Buganda som ”guest of honour”. Hun er selv sykepleier og jordmor, og ser verdien av et slikt tilbud i lille Kabizzi landsby ute på landsbygden. Paulina med følge vil bli å treffe i Bergen 15.-16.mai. Følg med på nett for ytterligere informasjon om programmet. Vi er også i full gang med planlegging av skole i nabolaget. Vi har hatt noen oppturer og nedturer vedrørende kjøp av tomt. Noen som syntes de var lure, forsøkte å svindle oss – heldigvis uten å klare det. Nå har vi tro på at vi skal få kjøpt den tomten vi startet med. I dag har vi hatt et konstruktivt møte med ulike personer vi kjenner i skolefeltet for å lage en helt konkret framdriftsplan som ender med åpning av ny skole i februar 2012! Kryss fingrene sammen med oss!

Viktigst av alt: Barna trives og har det bra! Det synes også de voksne å gjøre. Latter og tralling er et godt tegn på det! Innimellom har vi noen tøffe runder med sykdom eller for eksempel krav om å holde budsjetter, men utfordringer av det slaget har vel de fleste familier? Hva sykdom angår, har vi blitt utfordret litt ekstra mye disse månedene. I tillegg til mange med malaria (den forbaskede myggen!!) har store-Bena hatt noen tøffe runder siden slutten av januar pga betennelse i hoften. Det viser seg at hun trolig har hatt problemer og smerter hun ikke har fortalt om over år, og nå vil hun få varige skader. Det gode er at hun omsider får god hjelp, og vi får henne hjem igjen denne uken – på krykker fra venner i Stavanger. I høst flyttet John inn til oss – redd og uten språk. Det ble fortalt at han var fire år og ikke kunne snakke. Han er nok eldre enn anslått der han går uten fortenner og snakker luganda med de andre barna, hilser oss på engelsk og synger ro, ro til fiskeskjær på norsk når han koser seg med duplo! I januar fikk Magdalene, en av fiskerijentene som bor her, en nydelig datter. Påskemorgen blir det barnedåp, og den lille skjønnheten heter Teodora Grace.

Denne vinteren har vi vært så heldige å ha frivillige fra Norge med oss. Maria Skarpaas Aanerud er dypt savnet av mange, spesielt lille Ivan, etter at hun reiste siste mars for å fullføre studier hjemme. Ragnhild Lundberg Tveit har vi gleden av å ha med oss til over påske. Som en del av avslutningen på sitt skoleår vil hun reise rundt og holde foredrag om Nyenga og livet her. Takk for innsatsen begge to!

For resten av dere gjelder det som tidligere uttalt: Ingen nevnt, ingen glemt! Det sier seg selv at det aktivitetsnivået vi kan ha både på driftssiden og investeringssiden vitner om mange og gode bidrag fra støttespillere hjemme som tror på oss og visjonen vår for Nyenga. Noen har vi hatt gleden av å ha på besøk her! Det er så kjekt å kunne dele Nyenga med mange. Noen ganger har vi spurt styreren vår, Ruth, om det blir for mye. Da ler hun og svarer på afrikansk vis: A guested home is an hounered home!

Med disse ordene ønsker alle på Nyenga venner og støttespillere i Norge en GOD PÅSKE!

På vegne av styret i Stiftelsen Nyenga

Magne Askeland og Anne-Mette Tjønn Hansen

Teknisk assistent: Ragnhild L Tveit J

, , ,

Leave a Reply